Feriepraktikanter

Vad är Läsa äger för feriepraktikanter?

De flesta kommuner i Sverige organiserar feriearbete för gymnasieungdomar under sommarlovet.

Feriepraktikanter som högläser på fritidshemmen under sommarlovet är en av hörnstenarna i Läsa äger. Rustade dem med ryggsäckar fulla med böcker och rörelselekar men kanske främst med motivation inför deras viktiga uppdrag.

Att vara någons förebild är något väldigt fint. Det kommer du som blir feriepraktikant för Läsa äger i sommar att bli. Genom högläsning och rörelseglädje visar feriepraktikanter på hur roligt och viktigt det är att hålla konditionen i trim under sommaren, läskonditionen också.

Se en video om feriepraktikanter och Läsa Äger. Till videon.

Den 25 april arrangerar vi ett webbinarie om utbildningsdagen för feriepraktikanter. Vill du delta? Maila anneli@bonniersfamiljestiftelse.se för mer information och anmälan.

Anneli Glamsare fick ett brev från en tidigare feriepraktikant i Botkyrka:

”Hej Anneli!

Hoppas allting är bra med dig.

Mitt namn är Albab Alam och jag var med och deltog i Läsa Äger för några år sedan, som du kanske kommer ihåg. Vi var ju med i radio för arbetet, vilket var superkul!

Arbetet som jag gjorde tillsammans med Läsa Äger har verkligen varit ett av de viktigaste och mest speciella jag gjort. Det är något otroligt bra du gör!

Som du kanske ser på min profil studerar jag nu juridik vid Stockholms universitet.

På grund av studierna på juristprogrammet (som i övrigt går bra hittills) har jag idag fått en större förståelse för hur viktigt läsning och språk är. Läsning och språk på juristprogrammet är som du förstår mycket avancerat och jag förväntar mig såklart inte att alla ska kunna behärska språket på detta sätt. Jag tycker dock att alla ska få möjligheten att lära sig svenska bra nog för att senare i livet komma så långt som möjligt med hjälp av språket. Detta eftersom språket som du vet ibland är i vägen i stället för ett hjälpmedel för flera och detta tycker jag är fel. Många som har svårt med språket är även från utsatta områden som jag själv vilket gör det hela lite mer personligt.

Idag skriver jag därför till dig för att säga att det skulle vara en ära att arbeta tillsammans med dig under sommaren för att hjälpa barn och unga att behärska språket genom läsning, om du har någon passande plats för mig.

Jag kan med stolthet säga att jag idag på grund av mina studier av det svenska språket har en god förståelse för hur vårt språk fungerar.

Utöver detta är jag själv en ungdom från ett utsatt område som lyckats och det får mig att tro att jag förhoppningsvis kan få unga att tro på sig själva och ta till sig det jag har att säga.

Så om du har något ledigt sommarjobb där jag kan använda min kunskap och mina förmågor för att bidra till Sveriges framtid är det bara att höra av sig!

Bästa hälsningar och lycka till,

Albab Alam.”

Kom igång med Läsa äger

  • Hjäps åt! Projektet är något ni gör tillsammans.
  • Vila i varandras kompetenser
  • Prata med kommunen om att involvera feriepraktikanter.
  • Välkomna feriepraktikanterna på bästa sätt.
  • Bjud in vårdnadshavare till föräldramöten och gör dem delaktiga.
  • Låt hela skolan vara med.
  • Synliggör arbetet så att det snackas läsning.
  • Gläds åt ökat läsengagemang.

Vill du veta mer?

Läsa Äger är ett samarbete mellan olika aktörer som verkar för alla barns rätt till en läsande gemenskap.

Kontakta oss