Skolbibliotek

Tre skäl till att besöka skolbiblioteket
• Där finns en skatt av spännande världar att krypa in i.
• Skolbiblioteket är en välkomnande plats utan krav.
• Du får träffa kunnig och engagerad personal som kan böcker.

Digitalt bibliotek
Många kommuner har en kommunlicens på ett digitalt bibliotek. Eleverna har genom sitt personliga inlogg möjligheter att ta del av bibliotekets möjligheter även på fritiden. Tillgången till och val av böcker utökas med det digitala biblioteket.

Inspiration – I sommar ska jag läsa!

Välj ut en vägg där många elever passerar dagligen och gör väggen till en plats det snackas om. Finns en lämplig vägg utanför t.ex. matsalen där eleverna stannar till och naturligt då tittar på väggen.

Hjälp eleverna att ta en bild eller uppmuntra dem att ta en selfie där det håller upp boken de ska läsa i sommar och sätt sedan upp bilderna på väggen.

”- Åh, ska han läsa den boken, då ska jag också läsa den.”

”- Men, gillar vaktis fantasy precis som jag.”

”- Jag visste inte att det fanns flera böcker i den här serien, jag vet vad jag ska läsa i sommar.”

”- Vad många vi är som ska läsa Superhjältarna 8 i sommar, undrar om vi kommer tycka lika om hur det slutar.”

Väggen smittar och inspirerar till läsning, det kan vi lova!

Intervju med skolbibliotekarie Pia Herrström på Banslätt- och Falkbergsskolan i Tullinge

”På skolbiblioteket vill man alltid ha tips på böcker. Min uppgift blir att hitta boken som passar så att det blir rätt bok till rätt person. Som skolbibliotekarie, gäller det att vara lyhörd och uppdaterad. Jag är också tillgänglig för pedagogerna att hitta en passande högläsningsbok för dem. Alla klasserna får bokprat innan sommarlovet, då vill jag att vi hittar det som man kanske inte själv skulle välja. Så att det blir nya ingångar till böckernas värld. Jag planerar det som ska högläsas väldigt noga. För att kunna locka behöver jag vara väl förberedd, läsningen avslutas med en cliff hanger så att suget och längtan efter fortsatt läsning ska infinna sig. Inför loven intensifieras arbetet på skolan med läsningen, just för att det ska fortsätta läsas under loven. Jag vill att läslovet ska vara kravlöst och i stället bygga på läslust. Vi skjutsar ut eleverna med lust till läsning under sommaren.

Vårdnadshavare involveras på flera sätt, genom veckobrev, föräldramöten, utvecklingssamtal men också via sociala medier där man kan ta del av det som händer i skolbiblioteket. Jag vurmar verkligen för högläsningen under hela grundskolan, alla elever inkluderas i läsningen, eller som en elev uttryckte det, ”man tänker så bra när man tänker tillsammans”. I år tog vi nya grepp, den bok man högläser i åk 9 fanns under föräldramötet till utlåning för vårdnadshavarna. Alla böcker blev utlånade så vi fick beställa fler. Det är fint att läsa samma bok som sin tonåring, känsliga ämnen kan bli enklare att vidröra när det handlar om en karaktär i en bok och inte om en själv. Vi tipsar om hur man kan ställa frågor till texten och tillsammans fundera över svaren, boken blir levande och kopplas då till egna erfarenheter.”

Vill du veta mer?

Läsa Äger är ett samarbete mellan olika aktörer som verkar för alla barns rätt till en läsande gemenskap.

Kontakta oss